Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012


 
Ο.Ε.Ν.Γ.ΕΟμοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2012
 
Προς
  • τις Ενώσεις Γιατρών
  • τις Πενταμελείς Επιτροπές Νοσοκομείων
 
Θέμα: Σχετικά με τα κονδύλια εφημεριών και τη στάση των νοσοκομειακών γιατρών
 
Η ανακοίνωση των κονδυλίων που διανέμονται για εφημερίες Νοσοκομείων και ΚΥ για το τρέχον έτος (κλικ εδώ) αποτέλεσε ένα ακόμη ακραίο δείγμα της διαλυτικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της δημόσιας υγείας. Ενώ είχε ανακοινωθεί ότι για το τρέχον έτος θα διέθεταν ποσό ίσο μ΄ εκείνο της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή 400 εκατ. ευρώ, ενέγραψαν 375 εκατ και τελικά διέθεσαν 373 εκατ, μεταβιβάζοντας πλέον στα Νοσοκομεία την ευθύνη διαχείρισης της μιζέριας και των περικοπών στα ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης.
Ήδη η ΟΕΝΓΕ με αποφάσεις του πρόσφατου Γενικού Συμβουλίου και με έγγραφο που απηύθυνε στις Ενώσεις έδωσε τις πρώτες κατευθύνσεις για χειρισμό του ζητήματος. Επακολούθησε η κινητοποίηση της 1ης Φεβρουαρίου και από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου ξεκινούν πανελλαδικές κινητοποιήσεις με αιχμή το θέμα των εφημεριών.

Ως σύνοψη των ενεργειών που πρέπει να προβούν οι Ενώσεις Γιατρών και οι Πενταμελείς Επιτροπές καταγράφουμε τα ακόλουθα:
1.- Επ΄ ουδενί η συγκεκριμένη διανομή των κονδυλίων πρέπει ν΄ αποτελέσει αφορμή τριβών και εντάσεων ανάμεσα σε Νοσοκομεία, ανάμεσα σε Τμήματα Νοσοκομείων, ανάμεσα σε γιατρούς των ίδιων Τμημάτων. Η μιζέρια των κονδυλίων δεν πρέπει να εκθρέψει φαινόμενα κανιβαλισμού, ούτε να καλλιεργήσει αντιλήψεις πως υπάρχουν ειδικότητες που δικαιούνται να εφημερεύουν έναντι άλλων που είναι περιττές.
2.- Τα ασφαλή προγράμματα που εκπονήθηκαν από τα Επιστημονικά Συμβούλια τα προηγούμενα χρόνια πρέπει όχι μόνο να παραμείνουν ως έχουν, αλλά να ενισχυθούν με δεδομένη την αύξηση της επισκεψιμότητας και του έργου που παράγεται στα Νοσοκομεία. Πρόκειται για στοιχεία που ομολογεί το ίδιο το υπουργείο Υγείας και προκύπτουν από το ΕSΥ.net.
3.- Η μετατροπή τύπου εφημεριών από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων με επίκληση σωρείας ανόητων επιχειρημάτων πρέπει από πλευράς μας ν΄ αποκρουστεί σθεναρά, άλλως θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε εφημερίες τομέα κατά τις οποίες η πλειονότητα των εφημερευόντων θα βρίσκονται σε ετοιμότητα και ελάχιστοι σε ενεργό.
 
 
4.-  Η τακτική μας πρέπει να βασίζεται σε:
i.        άμεση σύγκλιση συνελεύσεων
ii.      ενημέρωση των Διοικήσεων είτε με έγγραφο, είτε με εξώδικο, για την αμετακίνητη πρόθεσή μας να μη δεχτούμε καμιά περικοπή προγραμμάτων εφημέρευσης και την επιτακτική μας απαίτηση να ζητηθούν από τις ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας πρόσθετες επιχορηγήσεις
iii.    πιστή εφαρμογήτων ασφαλών προγραμμάτων και απαίτηση από τα όργανα του Νοσοκομείου (Διοικητής, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και Πρόεδρος Επιστ. Συμβουλίου) να τα υπογράψουν ως εκτελεσθέντα
iv.     αποστολή αυτών των προγραμμάτων σε Εντελλόμενα και Επιτρόπους και άρνηση να προβούμε σε περικοπές προκειμένου να ισοσταθμιστούν προς το 12μόριο
v.       ενημέρωση της ΟΕΝΓΕ για το ύψος του συμπληρωματικού κονδυλίου και την κατάσταση που διαμορφώνεται σε κάθε Νοσοκομείο
 
5.- Σε περίπτωση που οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων προσπαθήσουν να συγκαλέσουν συνεδρίαση του ΔΣ προκειμένου να εγκριθεί περικομμένο πρόγραμμα εφημέρευσης η Ένωση Γιατρών από κοινού με όλους τους συναδέλφους να παρεμβαίνουν και να απαιτούν είτε να εγκριθεί το ασφαλές πρόγραμμα, είτε να διαλυθεί η συνεδρίαση.
 
6.- Σε περίπτωση εμμονής των Διοικήσεων να εκβιάσουν και να εφαρμόσουν περικομμένα προγράμματα οι Ενώσεις Γιατρών να προβαίνουν σε κατάληψη του Γραφείου Διοικητή και σε απομάκρυνση του από το χώρο.
 
Εν κατακλείδι πρέπει να επικρατήσει σύμπνοια και αλληλεγγύη, οι οποίες συνδυασμένες με αποφασιστική πανελλαδικά στάση θ΄ αναγκάσουν την κυβέρνηση να προβεί σε συμπληρωματική επιχορήγηση και ν΄ αλλάξει τον άθλιο τρόπο καταβολής των εφημεριών, τον οποίο επανέφερε με μοναδικό σκοπό να εκβιάσει για την εφημερία τομέα και μετατροπή των εφημεριών σε ευτελές επίδομα.
 
Συναδελφικά
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ
 
* Στη διάρκεια της εβδομάδας θα φτάσουν στα Νοσοκομεία αφίσες για την κινητοποίηση που ξεκινάμε από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου. Μπορείτε εναλλακτικά να εκτυπώσετε την αφίσα και από το διαδίκτυο (κλικ εδώ) και να την αναρτήσετε σε όλους τους χώρους των Νοσοκομείων, των ΚΥ και των Περιφ. Ιατρείων  

Δεν υπάρχουν σχόλια: