Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

Αθήνα 1 Αυγούστου 2017
Α.Π:8142



ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Γ ΟΕΝΓΕ
Η Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ καταγγέλει απερίφραστα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εκδικητική απόλυση συναδέλφου ειδικευόμενου της Χειρουργικής στο νοσοκομείο της Νάουσας, επειδή αρνήθηκε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή ασθενούς, ο οποίος νοσηλευόταν στη Χειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Νάουσας  και δε συμφώνησε, με την παράνομη κατά την ισχύουσα νομοθεσία εντολή του Διοικητή του Γ.Ν. Ημαθίας, να συνοδεύσει τον ασθενή όταν κρίθηκε ότι έπρεπε να διακομισθεί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για περαιτέρω αντιμετώπιση λόγω εμφάνισης επιπλοκών.
Ο συνάδελφος ενήργησε σύμφωνα με τις οδηγίες του Επιμελητή του, όπως άλλωστε προβλέπεται, και  με γνώμονα την προστασία του ασθενούς, έπραξε το αυτονόητο, αφού δεν είχε εξασφαλιστεί για τη διακομιδή  η αναγκαία υποστήριξη με γιατρό ανάλογης ειδικότητας και εμπειρίας προς το είδος και τη βαρύτητα της πάθησης του περιστατικού.
Ο  συνάδελφος απολύθηκε γιατί «δε συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις».
Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της απόλυσης και όχι ότι: «επέδειξε απρεπή και ανάρμοστη συμπεριφορά και αδικαιολόγητη άρνηση προσέλευσης για ιατρική εξέταση» όπως ισχυρίζεται η Διοίκηση του Νοσοκομείου.
Η εξέλιξη αυτή φέρνει στη επιφάνεια τις επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονται οι διακομιδές των ασθενών, τις τραγικές ελλείψεις στις υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής, αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος, που υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή. Καθημερινά διακομίζονται ασθενείς από γιατρούς χωρίς επαρκή ή με καθόλου εμπειρία στην υποστήριξη βαριά πασχόντων (π.χ. αγροτικοί γιατροί).
Ασθενείς και εργαζόμενοι στις μονάδες Υγείας πληρώνουν καθημερινά το τίμημα αυτής της πολιτικής, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία τους, αλλά  την ίδια τους τη ζωή.
Η ΟΕΝΓΕ εκφράζει τη συμπαράσταση της στο συνάδελφο.
Ζητάμε από το Υπ.Υγείας να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες της διακομιδής του ασθενούς. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση  των οξυμένων προβλημάτων που προκύπτουν στη διαδικασία των διακομιδών.
Απαιτούμε:
- Την άμεση ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου.
-Την πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ μέσα στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, την πλήρη στελέχωση του με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ειδικά εκπαιδευμένο για έκτακτα περιστατικά.


      

Δεν υπάρχουν σχόλια: