Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Οι μισθολογικές απώλειες των νοσοκομειακών γιατρών - ΟΕΝΓΕ: Στάση εργασίας την Τετάρτη

Τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα πραγματοποιούν την Τετάρτη οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Την απόφαση έλαβε το γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ), προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για μισθολογικά και θεσμικά προβλήματα.
Στις 12 το μεσημέρι, οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.
Το κύριο αίτημα που προβάλλουν είναι το νέο ιατρικό μισθολόγιο φέρνει νέο πλήγμα στα εισοδήματα των γιατρών.
Οι μειώσεις στις καθαρές τακτικές αποδοχές είναι από 30 έως 40 ευρώ τον μήνα για τους επιμελητές Β', 50 έως 60 ευρώ για τους επιμελητές Α' και φτάνουν τα 80 έως 90 ευρώ για τους διευθυντές.
Έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και οι κρατήσεις θα γίνονται σε μία ή περισσότερες δόσεις.
Οι μειώσεις προέρχονται από την ένταξη του επιδόματος βιβλιοθήκης στον βασικό μισθό, που πριν ήταν αφορολόγητο και από την αύξηση των κρατήσεων υπέρ του ΜΤΠΥ από το 4% στο 4,5%.
Θα είναι ακόμα μεγαλύτερες με τη νέα μείωση του αφορολόγητου, μνημονιακό μέτρο που θα αρχίζει να εφαρμόζεται από το 2018 αν δεν πιαστεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ωράριο

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο που διευθετεί το χρόνο εργασίας.
Τόσο η ΟΕΝΓΕ, όσο και οι τέσσερις μεγαλύτερες Ενώσεις της χώρας, απορρίπτουν το νομοσχέδιο για την οργάνωση του χρόνου εργασίας στη βάση των ευρωπαϊκών οδηγιών.

Εκπαίδευση

Το υπουργείο Υγείας και οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) προχωρούν στη διαδικασία αξιολόγησης των κλινικών στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών της ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).
Παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας, δεν έχει απαντήσει στο αίτημα για συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ, αλλά προχωρεί στην υλοποίηση των αποφάσεων του ΚΕΣΥ πριν ακόμα νομοθετηθούν.

Τρομοκρατία

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ αναφέρεται και σε καταγγελίες γιατρών για φαινόμενα τρομοκρατίας και αυθαιρεσίες διοικήσεων νοσοκομείων σε βάρος τους.
Απαιτούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει άμεσα στη διερεύνηση των καταγγελιών και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες.
Δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι κανένα κρούσμα αυταρχισμού δεν θα μείνει αναπάντητο.
Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: