Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

FBI: Η Novartis και τα ταξίδια των γιατρών – Τι αναφέρει έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή

Λεπτομέρειες για την πολιτική της Novartis στους γιατρούς, αποκαλύπτει έγγραφο του FBI που διαβιβάστηκε με τη δικογραφία στη Βουλή.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας υπόσχονταν αμοιβές 500 έως 1.000 ευρώ ανά γιατρό, ενώ η Novartis κάλυπτε ταξίδια σε πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και το Κιότο, χορηγώντας πιστοποιητικά για παρακολούθηση συνεδρίων...
Σύμφωνα με τα περιεχόμενα στο έγγραφο, η εταιρεία πλήρωνε στους γιατρούς τα έξοδα εγγραφής σε συνέδρια. Κάλυπτε τα έξοδα ψυχαγωγίας τους, με προϋπόθεση να συνταγογραφήσουν περισσότερα φάρμακά της.
Αναφέρονται χαρακτηριστικά δύο τέτοια ταξίδια, στα οποία συμμετείχαν γιατροί που είχαν πιάσει τους στόχους συνταγογράφησης: το πρώτο έγινε το 2011 στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή άνω των 50 γιατρών και το δεύτερο στο Κιότο της Ιαπωνίας, στο οποίο συμμετείχαν 120 γιατροί.
Το κόστος έφτασε τις 5.000 ευρώ, με τα 2.000 ευρώ να αφορούν στην ψυχαγωγία του.
Οι αντιπρόσωποι της Novartis εμφανίζονται να ενημερώνουν τους γιατρούς πως θα λάμβαναν από 500 έως 1.000 ευρώ για χορήγηση συγκεκριμένου αριθμού συνταγών με φάρμακά της.
Στο έγγραφο αναφέρεται πως στόχος ήταν να δωροδοκηθούν 400 γιατροί και τελικά έλαβαν ποσά περίπου 200.

Φίλοι

Η εταιρεία διέκρινε τους γιατρούς με βάση τον βαθμό προθυμίας τους και τον αριθμό των ασθενών τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, τούς χώριζε σε κατηγορίες “Α”, “Β” και “Γ”, όπου το “Α” αφορούσε “φίλους”, το “Β” όσους βρίσκονταν στη μέση και “Γ” στους “μη φίλους”.
Με σκοπό να μην μείνουν στοιχεία από τη δραστηριότητα αυτή, η Novartis εφάρμοζε, μία έως δύο φορές τον χρόνο, πρόγραμμα “καθαρών ημερών”, στις οποίες οι εργαζόμενοι κατέστρεφαν έγγραφα από το πληροφοριακό σύστημα της εταιρείας.
Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: