Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017

ΗΔΙΚΑ: Σύντομες οδηγίες για ΑΔΔΥ (USB-TOKEN)

1) Έχω παραλάβει ΑΔΔΥ αλλά έχασα το USB ΤΟΚΕΝ.
Θα αποστείλετε ένα email στην ηλεκτρονική διεύθυνση 
hd@idika.gr όπου θα αναφέρετε τα στοιχεία σας (Ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ), θα δηλώνετε την απώλεια της συσκευής και την επιθυμία επανέκδοσης ΑΔΔΥ.
Αφού η ΗΔΙΚΑ ακυρώσει την αρχική ΑΔΔΥ που χάσατε, θα ενημερωθείτε για να προχωρήσετε σε επανυποβολή αίτησης ΑΔΔΥ.
2) Έχω παραλάβει ΑΔΔΥ αλλά ξέχασα το PIN.
Θα αποστείλετε ένα email στην ηλεκτρονική διεύθυνση 
hd@idika.gr όπου θα αναφέρετε τα στοιχεία σας (Ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ), θα δηλώνετε την απώλεια του PIN και την επιθυμία επανέκδοσης ΑΔΔΥ.
Αφού η ΗΔΙΚΑ ακυρώσει την αρχική ΑΔΔΥ για την οποία χάσατε το PIN, θα ενημερωθείτε για να προχωρήσετε σε επανυποβολή αίτησης ΑΔΔΥ.
Κατά την παραλαβή της νέας ΑΔΔΥ, θα πρέπει να επιστρέψετε στον φάκελο την παλαιά συσκευή.
3) Επιθυμώ να υποβάλλω αίτηση ΑΔΔΥ.
Κάνετε αίτηση για ΑΔΔΥ [
εδώ].
Ακολουθήστε τις αναλυτικές οδηγίες εδώ.
4) Επιθυμώ να υποβάλλω αίτηση ΑΔΔΥ αλλά τα στοιχεία μου, όπως ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, κινητό κτλ είναι λανθασμένα.
Δεν προχωράτε στην υποβολή αίτησης ΑΔΔΥ.
Αρχικά, θα υποβάλλετε την υπεύθυνη δήλωση αλλαγής στοιχείων που βρίσκεται 
εδώ.
Σημειώνεται ότι η υπεύθυνη δήλωση δεν αντικαθιστά την αίτηση ΑΔΔΥ.
Αφού η ΗΔΙΚΑ καταχωρίσει τα διορθωμένα στοιχεία, θα ενημερωθείτε για να προχωρήσετε στην υποβολή της αίτησης.
Αναλυτικές οδηγίες Παραλαβής και Εγκατάστασης ΑΔΔΥ, επιλέξτε εδώ.

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017

Απεργία Πέμπτη 14 Δεκέμβρη

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 11 Δεκεμβρίου 2017
Α.Π:8435
ΠΡΟΣ:
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ!
Δίνουμε αγωνιστική απάντηση ενάντια στα νέα μέτρα που σχεδιάζουν σε βάρος μας.              
Αξιοποιούμε την πείρα του προηγούμενου διαστήματος. Αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία από τα αγωνιστικά σκιρτήματα που πολλαπλασιάζονται, από την άνοδο της συμμετοχής των συναδέλφων στις συλλογικές διαδικασίες, τις Γενικές Συνελεύσεις, τις αρχαιρεσίες των Ενώσεων. Παίρνουμε τη σκυτάλη από τις μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στο νομοθετικό έκτρωμα για το ωράριο. Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά για να μπουν και άλλοι συνάδελφοι στη μάχη, να δυναμώσουν οι Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών, το βασικό κύτταρο στην οργάνωση του αγώνα.
Η άθλια μεθόδευση της κυβέρνησης να φέρει σαν τον κλέφτη στη Βουλή, με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο και με ψήφιση άρον άρον την επόμενη μέρα, νομοθετική ρύθμιση για το ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος, την πιο σημαντική κατάκτηση των εργαζόμενων, δείχνει τι είναι αυτό που πραγματικά τους φοβίζει. Θέλουν να φιμώσουν αυτούς που διεκδικούν, που δε συμβιβάζονται με την αθλιότητα, που δεν κλείνουν τα μάτια τους σε αυτό που συμβαίνει δίπλα τους.
Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης»  δεν  έχει αίσιο τέλος για τους εργαζόμενους.
Απόδειξη τα νέα μέτρα της 3ης αξιολόγησης που ετοιμάζονται να περάσουν. Νέες μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας για τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών.
Στο τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 αποτυπώνεται ανάγλυφα ποιός χάνει και ποιός κερδίζει. Από τη μία σφαγείο στα κονδύλια για Υγεία, Πρόνοια, Ασφάλιση, συνολικά για τις κοινωνικές παροχές ύψους 1,7 δις .Από την άλλη ζεστό χρήμα 6,75 δις στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Μιλάνε για «εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας» όταν προβλέπεται:                                                                                                                                                -Νέα μείωση το 2018 κατά 364 εκ., της ήδη πετσοκομμένης κατά 22,8% από το 2015, κρατικής χρηματοδότησης για τα νοσοκομεία   
-Νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων από 2.058 εκ το 2017 σε 1.439 εκ το 2018.
Επαίρονται για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς στην Υγεία, τη στιγμή που υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό, που αυξάνονται οι πληρωμές των ασθενών, που συρρικνώνονται οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.                                     
Προπαγανδίζουν ότι αναβαθμίζουν τα δημόσια νοσοκομεία όταν:                                                       
-Επιδεινώνονται συνεχώς οι συνθήκες που δουλεύουμε, με την εντατικοποίηση, τις εξαντλητικές εφημερίες, την περιπλάνηση από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τη μία πόλη στην άλλη για να μπαλώνουμε τρύπες και να καλύπτονται οι εφημερίες.                                      
-Με το νέο ιατρικό μισθολόγιο αλλά και με πρόσφατες αντί «ασφαλιστικές» ρυθμίσεις είχαμε μειώσεις, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, των καθαρών τακτικών αποδοχών για τους νοσοκομειακούς γιατρούς  που ξεπερνούν τα 100 ευρώ το μήνα.  
-Γενικεύονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης                                                                                                                                  
Έχουν το θράσος να μιλάνε για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας όταν πάνω από 1300 συνάδελφοι συμβασιούχοι (επικουρικοί γιατροί, νοσηλευτές κλπ) είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο.                                                                                                                                                     
Από που θα πληρωθούν «οι χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές» που λέει η κυβέρνηση ότι θα προσλάβει  όταν το κονδύλι για τις εφημερίες και τις πρόσθετες αμοιβές είναι αυξημένο μόλις κατά 20 εκ. σε σχέση με το 2018;                                                                                                                    
Τελικά, το μόνο που αναβαθμίζεται είναι η εμπορευματική τους λειτουργία με όρους
αυτοχρηματοδότησης, με κριτήριο να βγάζουν κέρδη πουλώντας τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς.
Ως εδώ! Με τις αυταπάτες, την αναμονή, την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία.
Παραμερίζουμε όλους όσους υπονομεύουν με κάθε τρόπο την άνοδο της οργάνωσης και του αγώνα.
Κάνουμε δική μας υπόθεση την επιτυχίας της απεργίας.
Καλούμε τις Ενώσεις να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής, να οργανώσουν συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, παντού!
Την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι γιατροί των Κ.Υ. ενώνουν τη φωνή τους μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δίνουμε το αγωνιστικό «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Δεν κάνουμε βήμα πίσω.                                                                                                                       
Διεκδικούμε:                                                                                                                                                            
-Υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας. Σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας. 5ήμερο -6ωρο - 30ωρο με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα. Κατάργηση του νομοθετικού εκτρώματος που διευθετεί το χρόνο εργασίας.
-Αποκατάσταση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών μας απωλειών, πρόσφατων και παλιότερων.
-Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος επικουρικός επιμελητής, κανείς συμβασιούχος. Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα.
-Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
-Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία-Πρόνοια για όλο το λαό.  
                                                          
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ.
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ ΚΑΤΑΚΤΗΜΕΝΟ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ.                                                                                                      Με τους αγώνες μας μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας.

Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017

ΜΕΤΩΠΟ             ΟΕΝΓΕ                                               Αθήνα, Δεκέμβρης 2017 


Ρητή απόφαση του 9ου Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ επέβαλε την επικαιροποίηση της κλαδικής συμφωνίας μετά από διαπραγμάτευση με το υπουργείο Υγείας και ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν στο χρόνο εργασίας, τις μισθολογικές απολαβές και τις προσλήψεις μονίμων γιατρών στο ΕΣΥ. Παρόλο που η χρονική συγκυρία, λόγω της ευρωπαϊκής οδηγίας για το ιατρικό ωράριο, ευνοούσε εξαιρετικά τις συνθήκες διαπραγμάτευσης, η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ αγνόησε επιδεικτικά τη συγκεκριμένη απόφαση του Συνεδρίου. Διέπραξε δε μέγιστο συνδικαλιστικό ατόπημα, θυσιάζοντας μια εξαιρετική ευκαιρία διαπραγμάτευσης για καλύτερες συνθήκες εργασίας και απολαβών των νοσοκομειακών γιατρών στο βωμό μιας τυφλής και μισαλλόδοξης αντιπολιτευτικής τακτικής, αρνούμενη οποιονδήποτε διάλογο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρότι βρισκόταν σε θέση ισχύος. Το ΜΕΤΩΠΟ κάλεσε επανειλημμένα το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συνεδρίου και ιδιαίτερα μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας για το χρόνο εργασίας των Νοσοκομειακών Γιατρών. Δυστυχώς, το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ αγνόησε τις εκκλήσεις μας καθώς και τις εκκλήσεις χιλιάδων γιατρών που βλέπουν την Ομοσπονδία να απαξιώνεται ραγδαία και να μετατρέπεται σε πολιτικό βραχίονα των κομμάτων από τα οποία προέρχονται οι εκπρόσωποι του προεδρείου.  Στο Γενικό Συμβούλιο της 7ης Δεκεμβρίου 2017 καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση: Η ΟΕΝΓΕ, εν όψει της έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων για το χρόνο εργασίας, έστω και την ύστατη ώρα, να ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θέτοντας ως κύριο θέμα συζήτησης την επικαιροποίηση της κλαδικής συμφωνίας και ζητώντας αναστολή έκδοσης των Υπουργικών Αποφάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Η ατζέντα των θεμάτων συζήτησης πρέπει να περιλαμβάνει το χρόνο εργασίας, τις μισθολογικές απολαβές, τις προσλήψεις μονίμων γιατρών στο ΕΣΥ, την εκπαίδευση ειδικών και ειδικευομένων, καθώς και θεσμικά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των Νοσοκομείων και ΚΥ.

. Τα μέλη του ΜΕΤΩΠΟΥ στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ 

Ανδρούτσος Χρήστος 
Βαρνάβας Δημήτρης
Γιαννάκενας Κώστας 
Κατσιγιαννόπουλος Κώστας 
Καφετζάκης Αλέξανδρος 
Λιβαδάς Κώστας
Σολωμού Νατάσα

Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017

Ομολογία Ξανθού: Πώς μειώνουμε τη δημόσια χρηματοδότηση στην Υγεία – Οδύνη από τις συγκρίσεις

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
Ρεπορτάζ - Αρθρογραφία


Σε μία δημόσια απολογία για την κατάσταση που επικρατεί με τη χρηματοδότηση της Υγείας στην Ελλάδα, προέβη ο Ανδρέας Ξανθός.
Μιλώντας την Τρίτη στο αναπτυξιακό συνέδριο Ιονίων, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για σταθεροποιημένες δημόσιες δαπάνες περίθαλψης επί μία διετία στο 5,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), από 4,6% που ήταν το 2014.
Ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε πως μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία, η οποία αντισταθμίζεται από αύξηση μεταβίβασης πόρων του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ.
Με απλά λόγια, οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, καλύπτουν (με τις εισφορές τους στον ΕΟΠΥΥ) τα κενά δημόσιας χρηματοδότησης των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό που αφορά τους πολίτες δεν είναι η ροή χρηματοδότησης, αλλά το ύψος της δαπάνης που μπορεί να πραγματοποιηθεί (φάρμακα, υλικά, υπηρεσίες).
Οι πολιτικές επιλογές για την Υγεία – είπε – φαίνονται στα έξοδα, δηλαδή στις παροχές προς τους ασθενείς. Και τα έξοδα δεν μειώνονται.
Η αλήθεια, ωστόσο, βρίσκεται στη μέση. Προφανώς και μένουν σταθερές οι δαπάνες, αλλά τις καλύπτουν οι ελάχιστοι εναπομείναντες φορολογούμενοι και οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.
Πού οδηγεί αυτό; Με δεδομένο το ότι οι ανάγκες Υγείας παραμένουν ίδιες, οι πολίτες αναγκάζονται ή υποχρεώνονται από το κράτος να πληρώνουν από την τσέπη τους όλο και περισσότερα.
Το ομολογεί στην ίδια ομιλία και ο κ. Ξανθός: “Το μείζον πρόβλημα του συστήματος Υγείας είναι το χαμηλό όριο δημόσιων δαπανών (5,1% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 7,2%).
Τι σημαίνει αυτό; Πως το κράτος συμμετέχει όλο και λιγότερο στο κόστος Υγείας, με αποτέλεσμα να ακυρώνει έτσι ένα από τα βασικά “εργαλεία” αναδιανομής πλούτου.

Ισότητα

Αν και – όπως είπε – ο πολιτικός στόχος της μεταμνημονιακής περιόδου είναι η ισότητα στην Υγεία και στην κοινωνική προστασία, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν την εξής τάση:
Το 2016, δαπανήθηκαν στην Ελλάδα για την Υγεία ποσά που αντιστοιχούν στο 8,3% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι 9% και απολύτως συγκρίσιμος με το ελληνικό ποσοστό.
Αυτό σημαίνει πως οι ανάγκες των λαών για υπηρεσίες περίθαλψης είναι περίπου ίδιες στο σύνολο των χωρών του Οργανισμού, αγγίζοντας το 10% του παραγόμενου πλούτου.
Στην Ελλάδα της κρίσης, βέβαια, το ποσοστό αυτό βαίνει διαρκώς μειούμενο, εξαιτίας της χρεοκοπίας και των επιπτώσεων στα δημοσιονομικά και στα οικονομικά των νοικοκυριών:
Το 2009, οι Έλληνες δαπανούσαμε το 9,5% του ΑΕΠ για την Υγεία, ποσοστό που έφτασε στα χαμηλότερά του το 2014 (7,9%), για να ανέβει εκ νέου στο 8,4% το 2015 και στο 8,3% το 2016.

Αποσύρεται

Τι έγινε στο μεταξύ; Το κράτος επέλεξε να αποσυρθεί θορυβωδώς από τη συμμετοχή στη δαπάνη Υγείας. Από το σύνολο των παραπάνω χρημάτων, μόλις το 58,3% προέρχονται από τον προϋπολογισμό (72,5% ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ), ενώ τα υπόλοιπα πληρώνουν οι πολίτες.
Ενδεικτικό είναι πως οι Έλληνες πληρώνουμε από την τσέπη μας το 41,7% των συνολικών δαπανών Υγείας, όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι μόλις 20,3%!
Πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με απείρως υψηλότερο εισόδημα από τους φτωχοποιημένους Έλληνες, δεν χρειάζεται να πληρώνουν και για την περίθαλψή τους.
Μία σύγκριση με ορισμένες χώρες θα αποκαλύψει την τεράστια αδικία και την παντελή έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας στην πιο σκληρή κοινωνικά χώρα του ΟΟΣΑ:
Την ώρα που ο Έλληνας πληρώνει το 41,7% των δαπανών περίθαλψης, ο μέσος Αυστριακός συμμετέχει με μόλις 17,9%, ο Βέλγος με 17,6%, ο Γάλλος με 6,8%, ο Γερμανός με 12,5%, ο Ιταλός με 22,8%, ο Πορτογάλος με 27,7% και ο Ισπανός με 24,2%...

Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017

Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017

ΠΕΡΙ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ....

Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι για τον μήνα Δεκέμβριο 2017 και Ιανουάριο 2018  θα ισχύσει το παλιό πρόγραμμα εφημέρευσης περιμένοντας τις διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του νέου νόμου. 
Αυτό το οποίο πρέπει και επιβάλλεται  να λάβουν υπόψη κατά την γνώμη μας είναι η νησιωτικότητα ,ώστε να υπάρξουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις και να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς που θα αποφασίσουν να υπηρετήσουν στις απομακρυσμένες,άγονες και παραμεθόριες περιοχές. 

Συναδελφικά 

Κινούς Βασίλης