Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 21 Ιουνίου 2017
Α.Π:8038(β)ΠΡΟΣ:
(α) ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
(β) ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Στις 19/6/2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με θέμα το Σχέδιο Νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του Ε.Σ.Υ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στην προσπάθεια της να συγκαλύψει το αντιδραστικό περιεχόμενο του Σχεδίου Νόμου, που ελαστικοποιεί και εντατικοποιεί τον χρόνο εργασίας των γιατρών, παρουσίασε την πραγματικότητα ανεστραμμένη «με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω».

Ισχυρίστηκε ότι δεν τεκμηριώνεται η κριτική της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε  για αντεργατικό νομοθέτημα όταν:
-Ενσωματώνει ΟΛΕΣ τις αντιδραστικές ευρωενωσιακές κατευθύνσεις που καταργούν το σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, και όχι μόνο την συγκεκριμένη οδηγία 88/ΕΚ/2003 την οποία επικαλείται.
-Με ατομική συναίνεση του γιατρού (ρήτρα εξαίρεσης opt out) ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να αυξηθεί από 48 σε 60 ώρες. Με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς, αυτό  θα αποτελεί τον κανόνα.
-Ο γιατρός θα πρέπει να εργάζεται 60 ώρες την εβδομάδα για να εξακολουθήσει να παίρνει ακόμα και αυτές τις απαράδεκτα χαμηλές, πετσοκομμένες τα προηγούμενα χρόνια, εφημεριακές αμοιβές. Το ομολογεί άλλωστε το Υπουργείο: «η ρήτρα opt out εισάγεται για να μην επηρεαστούν τα σημερινά εισοδήματα των γιατρών». Δηλαδή και επιδείνωση των όρων δουλειάς και καθήλωση των εισοδημάτων.
-Ο ελάχιστος προβλεπόμενος εβδομαδιαίος χρόνος ανάπαυσης που προβλέπει το σχέδιο νόμου είναι υπό αίρεση. «Σε περίπτωση μείωσης ή απώλειας του χρόνου ανάπαυσης λόγω υπερωριακής εργασίας χορηγείται ισοδύναμος αντισταθμιστικός χρόνος ανάπαυσης σε εργάσιμη ημέρα εντός των επόμενων 14 ημερών» (άρθρο 4 παράγραφος 4β).
-Η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται «περίοδος ανάπαυσης» και δεν συμπεριλαμβάνεται στο μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.
-Αυξάνεται πολύ ο αριθμός των ημερών του μήνα στις οποίες ο κάθε γιατρός θα έχει εφημεριακή υποχρέωση.
-Δίνεται η ευχέρεια στους διοικητές των νοσοκομείων να περικόπτουν και να τεμαχίζουν τις κανονικές ετήσιες άδειες των γιατρών κατά το δοκούν.

Οι εκπρόσωποι της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε επανέλαβαν τις θέσεις του Γενικού Συμβουλίου, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στη συνεδρίαση στις 9/6. Κατέρριψαν ένα ένα τα επιχειρήματα του Υπουργείου Υγείας για τη «φιλεργατικότητα του Σχεδίου Νόμου». Ανέτρεψαν τους ισχυρισμούς πως δήθεν το νομοσχέδιο «διασφαλίζει το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών» και «την ασφαλή και ποιοτική φροντίδα των ασθενών». Επανέλαβαν την απαίτηση της ΟΕΝΓΕ για απόσυρση του Σχεδίου Νόμου και για νέα κλαδική συμφωνία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των γιατρών και των ασθενών.
Το μόνο για το οποίο δεσμεύτηκε ο Υπουργός Υγείας ήταν ότι θα γίνουν επιμέρους νομοτεχνικές αλλαγές πριν προχωρήσει στην τελική διατύπωση του νομοσχεδίου.
Το Σχέδιο Νόμου δε χωράει βελτιώσεις. Απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του και νέα κλαδική συμφωνία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των γιατρών και των ασθενών.

Απαιτούμε:
-Σταθερό ημερήσιο 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο τακτικό πρωινό ωράριο, με μία εφημερία τη βδομάδα, με ρεπό την επόμενη μέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εφημερίας.
-Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας των γιατρών από την πρόσθετη επιβάρυνση που οφείλεται στην υπερωριακή απασχόληση.                                                                             
-Ένταξη των γιατρών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
-Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και άλλων μόνιμων υγειονομικών και υποστηρικτικού προσωπικού. Κατάργηση όλων των ελαστικών και προσωρινών εργασιακών σχέσεων.
-Αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα προ μνημονίων. 
Είναι η μοναδική πρόταση που διασφαλίζει τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των γιατρών.

Η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε θα συνεδριάσει το αμέσως επόμενο διάστημα για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.                                                                                                                                                                 Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

Διευκρινίσεις Ξανθού στην ΟΕΝΓΕ για το νέο ωράριο – “Δεν αυξάνεται ο χρόνος εργασίας των γιατρών”Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο χρόνος εργασίας έπειτα από τις παρεμβάσεις στο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ διατηρείται στο ακέραιο ο προϋπολογισμός των εφημεριών, ύψους 325 εκατομμυρίων ευρώ.
Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας στο προεδρείο της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές στην Αριστοτέλους.
Ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε πως με το προωθούμενο σχέδιο νόμου οργανώνεται σε 12ωρη βάση ο χρόνος εφημερίας και καταργούνται σταδιακά οι 24ωρες εφημερίες.
Διατηρείται, παράλληλα, το τακτικό ωράριο των νοσοκομειακών ιατρών και δεν εφαρμόζεται σε καμία περίπτωση κυκλικό ωράριο.
Το τακτικό ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών – είπε – είναι επτάωρο, συνεχές, πρωινό, και πενθήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.
Οι πέντε ώρες, από τις 3 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ αποτελούν ώρες εφημερίας, οι οποίες καλύπτονται από τον ίδιο αριθμό ιατρών σύμφωνα με τις ανάγκες ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τον υπουργό, διατηρείται η στελέχωση με ιατρικό προσωπικό (ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί όλων των βαθμίδων) των κλινικών - τμημάτων την ώρα της εφημερίας.
Ρήτρα
Η ρήτρα “opt - out” δεν αποτελεί ατομική σύμβαση, αλλά ρήτρα εξαίρεσης κατά την οποία ο γιατρός συναινεί να εργάζεται περισσότερο από το μέσο όρο των 48 ωρών εβδομαδιαίως, αλλά με ανώτατο όριο τις 60 ώρες κατά μέσο.
Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε πως η συγκεκριμένη ρήτρα εισάγεται προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και να μην επηρεαστούν τα σημερινά εισοδήματα των γιατρών.
Δεν καταργείται ούτε το ρεπό, αλλά διασφαλίζεται η υποχρεωτική χορήγηση του έπειτα από την πραγματοποίηση νυκτερινής εφημερίας. Χορηγείται, δε, και στην πραγματοποίηση εφημερίας Σαββάτου, Κυριακής ή αργίας.
Βάρδια
Με το σχέδιο νόμου διατηρείται η προσαυξημένη κατά 6% υπερωριακή αποζημίωση της νυχτερινής βάρδιας και των αργιών, δεν μειώνεται η εφημεριακή αμοιβή και δεν οδηγούμαστε σε απλήρωτη εργασία.
Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε στο προεδρείο της ΟΕΝΓΕ ότι στόχος της νομοθετικής παρέμβασης είναι η εναρμόνιση της ιατρικής νομοθεσίας της χώρας μας με την Οδηγία 2003/88/ΕΚ.
Με τον τρόπο αυτό, απαλλάσσεται η Ελλάδα από την επιβολή υψηλού χρηματικού προστίμου και υπάρχει σεβασμός στο χρόνο εργασίας.

Δημ.Κ.

Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

ΕΟΠΥΥ: Πώς εκτελούνται οι επαναλαμβανόμενες συνταγές – Στις δίμηνες το σύνολο των φαρμάκων

Δικαίωμα να εκτελούν τρίμηνες έως και εξάμηνες επαναλαμβανόμενες συνταγές έχουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί.
Θα εκτελούνται, ωστόσο, ανά φύλλο και ανά μήνα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία.
Τα παραπάνω διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, με επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, έχει επανενεργοποιηθεί η δίμηνη συνταγή για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, η οποία εκδίδεται σε ένα φύλλο, με σχετική ένδειξη και επιτρεπόμενη ποσότητα έως δέκα τεμάχια.
Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 121/2008, οι γιατροί μπορούν να χορηγούν “επαναλαμβανόμενη συνταγή” τρίμηνης διάρκειας μόνο για παθήσεις της ειδικότητάς τους στους ασφαλισμένους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και ακολουθούν σταθερή θεραπευτική αγωγή.
Για την εν λόγω συνταγή χρησιμοποιούνται τρία συνεχή φύλλα του συνταγολογίου. Το κάθε φύλλο της επαναλαμβανόμενης συνταγής αριθμείται από τον γιατρό, ο οποίος και αναγράφει στο κάθε ένα από αυτά τις λέξεις “επαναλαμβανόμενη συνταγή”.
Το κάθε φύλλο εκτελείται χωριστά ανά μήνα από το φαρμακοποιό. Το δεύτερο ή τρίτο φύλλο της επαναλαμβανόμενης συνταγής μπορεί να προσκομίζεται στο φαρμακείο για εκτέλεση και μέχρι πέντε ημέρες νωρίτερα ή αργότερα από την αναγραφόμενη στο κάθε φύλλο ημερομηνία.

Χρόνιες

Οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν συνταγή με αγωγή διάρκειας έως και δύο μηνών για παθήσεις της ειδικότητάς τους στους ασφαλισμένους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις μόνο όταν ακολουθούν σταθερή θεραπευτική αγωγή.
Για την εν λόγω συνταγή χρησιμοποιείται ένα φύλλο του συνταγολογίου, στο οποίο αναγράφεται η ποσότητα φαρμάκων που καλύπτει, σύμφωνα με τη δοσολογία, τη θεραπευτική αγωγή των αντίστοιχων ημερών.
Δημ.Κ.

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ- Διατάξεις για παράλληλη ασφάλιση ΕΦΚΑ

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 16 Ιουνίου 2017
Α.Π:8034(β)


ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ


ΠΡΟΣ:
  • (α) ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
  • (β) ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Γ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ


Την Τετάρτη 14/6 στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΟΕΝΓΕ ενάντια στις απολύσεις επικουρικών γιατρών και το σχέδιο νόμου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας. Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ, αντιπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων, επικουρικοί γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. 
Η ΟΕΝΓΕ επανέλαβε την θέση της για κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για μονιμοποίηση όλων των επικουρικών. Παράλληλα ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της κριτικής της στην πρόταση του Υπουργείου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών, ζήτησε να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου και να ξεκινήσει η συζήτηση για νέα κλαδική συμφωνία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των γιατρών και να διασφαλίζει τα  μισθολογικά, εργασιακά και επιστημονικά τους δικαιώματα. 
Οι αντιπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων απαίτησαν να δοθούν λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα που ταλανίζουν τους συναδέλφους που εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (καθυστέρηση στις πληρωμές, ανασφάλεια για το μέλλον, τρομοκρατία, στέρηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων π.χ. αναρρωτική άδεια κ.λπ.)

Από πλευράς του Υπουργείου Υγείας δόθηκαν οι παρακάτω απαντήσεις:
-Σχετικά με τη θητεία των επικουρικών εργαζομένων (ιατρικού και λοιπού προσωπικού) που λήγει στις 30/9, ο Υπ. Υγείας είπε ότι πολιτική βούληση της ηγεσίας του Υπ. Υγείας είναι να  δοθεί παράταση της θητείας τους  για τουλάχιστον ένα χρόνο «κατόπιν τελικής συνεννόησης με την κυβέρνηση». Όπως ειπώθηκε, έως το τέλος του μήνα θα υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση, ενώ εξετάζεται να συμπεριληφθούν σε αυτήν και 585 επικουρικοί (μη γιατροί) που προσελήφθησαν μετά τις 30/9/16.
-Για τις προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού ειπώθηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν  100  θέσεις για την κάλυψη έκτακτων αναγκών ενώ έως το φθινόπωρο θα προκηρυχθούν, 250 για τις ΜΕΘ, 400 για τα ΤΕΠ και 400 για ΠΦΥ. Σε ότι αφορά την προκήρυξη θέσεων για τα Τ.Ε.Π. πρέπει να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση.
-Για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέσω ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Υγείας έχουν προσληφθεί 2870 εργαζόμενοι από τους 4000  που προβλέπονται και θα επαναπροκηρυχθούν οι υπόλοιπες  για την κάλυψη των κενών θέσεων. Επιδίωξη του Υπ. Υγείας είναι η αύξηση της διάρκειας των προγραμμάτων από 5 μήνες σε 1 χρόνο. Μετά τη λήξη των προγραμμάτων η πρόθεση του Υπ. Υγείας είναι να προχωρήσουν σε συμβάσεις με ΚΟΙΝΣΕΠ.                                                                                                                                                               
-Η εκτίμηση του Υπ. Υγείας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους είναι ότι η απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη νομιμότητα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μπορεί να καθυστερήσει 3 έως 4 χρόνια, οπότε θα δοθεί κατεύθυνση στις διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρήσουν στη διαδικασία των συμβάσεων μέσω ΑΣΕΠ. Επέρριψε ευθύνη στις διοικήσεις τόσο για την παραβίαση των εργασιακών   δικαιωμάτων των εργολαβικών εργαζόμενων (π.χ. καθυστερήσεις στις πληρωμές) όσο για και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαδικασία των συμβάσεων.
Για την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για το σχέδιο νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών, ορίστηκε νέα συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με την ηγεσία του υπουργείου τη Δευτέρα 19/6, στις 2.30 μμ.


Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Ανδρέας Ξανθός σε ΟΕΝΓΕ – ΕΙΝΑΠ: Προκηρύσσονται σύντομα 750 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥΚαραγιώργος ΔημήτρηςΓράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
Την πρόθεση της κυβέρνησης να προκηρύξει άμεσα 750 μόνιμες θέσεις νοσοκομειακών γιατρών, εκδήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας.
Κατά τη συνάντηση που είχε με τα προεδρεία της Ομοσπονδίας των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ), ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε πως οι θέσεις θα προκηρυχθούν σύντομα και θα κατανεμηθούν ως εξής:
Οι 400 θέσεις θα καλύψουν κενά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ). Οι 250 θέσεις θα διατεθούν για λειτουργία κλειστών κρεβατιών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και οι 100 θέσεις για επείγουσες ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων.
Οι εκπρόσωποι των γιατρών τού έθεσαν το ερώτημα σχετικά με τις παρατάσεις των συμβάσεων επικουρικών γιατρών.
Η απάντηση του υπουργού ήταν πως έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στα συναρμόδια υπουργεία και αναμένεται θετική απάντηση για την παράταση των συμβάσεων επικουρικών γιατρών.
Παρά τις προσλήψεις, τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν μεγάλα και οι ανάγκες καλύπτονται οριακά. Εκτιμάται πως λείπουν από το σύστημα 6.000 γιατροί και 25.000 άτομα λοιπό προσωπικό.
Για το 2017, έχουν εξαγγελθεί 2.000 προσλήψεις μόνιμων γιατρών, αλλά στην πράξη προωθούνται οι συγκεκριμένες 750 προσλήψεις, ενώ καλύπτονται και ορισμένες θέσεις με επικουρικούς γιατρούς.
Οι ελλείψεις προσωπικού κρατούν κλειστά 125 κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας και η λίστα αναμονής για ασθενείς με σοβαρά νοσήματα μπορεί να φτάσει τα 75 και τα 80 άτομα.
Προβλήματα υπάρχουν και με τα ογκολογικά νοσοκομεία, στα οποία η αναμονή των καρκινοπαθών για ακτινοθεραπεία φθάνει έως και τέσσερις μήνες.

Διαμαρτυρία

Οι οργανώσεις των νοσοκομειακών γιατρών πραγματοποίησαν την Τετάρτη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.
Καταγγέλλουν τις απολύσεις επικουρικών συναδέλφων τους, εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία τους με την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, που εκτιμούν πως προκαλεί η επικείμενη παρέμβαση του υπουργείου Υγείας.
Ζητούν κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εξάωρο, πενθήμερο, 30ωρο, με μία εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα.