Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νόμος 4486/2017 για τη «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»

Άρθρο 61

 Αποζημίωση εφημεριών ιατρικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού 1. Η περίπτωση β΄ της παρ. 12 του άρθρου 74 του ν. 4445/ 2016 (Α΄ 236), αντικαθίσταται ως εξής: «β. Οι τακτικές και πρόσθετες εφημερίες του ιατρικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού των Γ.Ν. Κιλκίς, Γ.Ν. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Θεσσαλονίκης, Γ.Ν. Χαλκιδικής, Γ.Ν. Ηρακλείου «Βενιζέλειο», Γ.Ν. Χανίων «Αγ. Γεώργιος», Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Γ.Ν. Ρεθύμνου και Γ.Ν. Ιωαννίνων Γ. Χατζηκώστα που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2014 και 2015 και για το Γ.Ν. Ρόδου τα έτη 2014-2016, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα προγράμματα εφημεριών και δεν αποζημιώθηκαν, είναι νόμιμες και δύναται να αποζημιωθούν από ίδια έσοδα του Φορέα για το έτος 2017.»https://www.ygeianet.gr/images/site/1502/56392_large/dhmosieythke_se_fek_o_nomos_4487.pdf

Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

Εγκύκλιος: Σε ειδικούς χώρους η διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία

Σε Κεντρικών Μονάδων Διάλυσης Κυτταροσταστικών και Βιολογικών Φαρμάκων (ΚΜΔΚΒΦ) θα γίνεται στο εξής η διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων.
Στη διάλυση θα συμμετέχουν γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε σχετική εκπαίδευση.
Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται σε ογκολογικά, αιματολογικά και ρευματικά περιστατικά, έπειτα από σχετική διαδικασία, η οποία απαιτεί προσεκτικούς και ασφαλείς χειρισμούς.
Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, οι Κεντρικές Μονάδες Διάλυσης θα δημιουργούνται σε έναν ενιαίο χώρο, ο οποίος θα βρίσκεται στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου.
Θα αναπτύσσονται στο πλαίσιο του νοσοκομειακού φαρμακείου, υπό την επιστημονική ευθύνη του διευθυντή και θα λειτουργούν υπό την εποπτεία του υπεύθυνου φαρμακοποιού.
Ο διευθυντής φαρμακοποιός, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους διευθυντές των ογκολογικών μονάδων ή κλινικών, θα ορίζει τον τρόπο ανάπτυξης και λειτουργίας κάθε μονάδας και θα ορίζει τον φαρμακοποιό που θα έχουν την επιστημονική ευθύνη.
Η διάλυση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται από προσωπικό (ενδεικτικά και όχι δεσμευτικά), στο οποίο ανήκουν βοηθοί φαρμακείου, παρασκευαστές, τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων, νοσηλευτές και τεχνικοί φαρμάκων.
Το προσωπικό θα πρέπει να έχει, το οποίο έχει εκπαιδευτεί για τον σκοπό αυτό στα οικεία Τμήματα Βραχείας Νοσηλείας ή Διατομεακά Τμήματα ημερήσιας νοσηλείας ή σε προηγούμενη θέση εργασίας.
Η εκπαίδευση αυτή σε τμήματα με υψηλό αριθμό χορηγήσεων (άνω των 30 θεραπειών ημερησίως) θα διαρκεί τρεις μήνες.

Εργαζόμενοι

Μέχρι να συσταθούν οι Μονάδες Διάλυσης, τα νοσοκομεία καλούνται να αξιοποιήσουν τους εργαζόμενους στο φαρμακείο του, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτη η παροχή περίθαλψης στους ογκολογικούς ασθενείς.
Στις περιπτώσεις που απαιτείται εκτάκτως η διάλυση κυτταροστατικών φαρμάκων, είναι δυνατό να γίνεται σε νοσηλευτικά τμήματα εφόσον διαθέτουν ειδικό χώρο με τον απαραίτητο εξοπλισμό, εκπαιδευμένο προσωπικό (ιατρικό ή νοσηλευτικό ) και όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας ώστε να μην εκτίθενται σε κίνδυνο για την υγεία και ασφάλειά τους.
Δημ.Κ.

Αναρτήθηκε για διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου περί εκσυγχρονισμού της Νομοθεσίας του Π.ΙΣ.. και των Ιατρικών Συλλόγων

Αναρτήθηκε για διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου περί εκσυγχρονισμού της Νομοθεσίας του Π.ΙΣ.. και των Ιατρικών Συλλόγων, το οποίο εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση του Π.Ι.Σ. τον Μάϊο του 2014.
Η Διαβούλευση του Νομοσχεδίου λήγει στις 25 Αυγούστου 2017.
Για να εισέλθετε στη διαβούλευση προκειμένου να δείτε τις ρυθμίσεις και να καταθέσετε σχόλια κάντε κλικ εδώ.

Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017

Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017

Καταβολή αποζημιώσεων του ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού του ΓΝ Ρόδου για τις εφημερίες των ετών 2014-2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
-Καταβολή αποζημιώσεων του ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού του ΓΝ Ρόδου για τις εφημερίες των ετών 2014-2016
***
Στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ψηφίστηκε χθες 3-8-17 στη Βουλή, μετά από έναν αγώνα έντονης, οργανωμένης και συντονισμένης προσπάθειας με τον πρόεδρο των Νοσοκομειακών γιατρών και τη διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Υγείας τροπολογία με την οποία επιλύεται το ζήτημα της καταβολής των αποζημιώσεων για τις εφημερίες των ετών 2014-2016 που πραγματοποιήθηκαν από το ιατρικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Ο Δημήτρης Γάκης στην ομιλία του στηρίζοντας την τροπολογία τόνισε, ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ένα χρονοβόρο και γραφειοκρατικό σύστημα καταβολής δεδουλευμένων αμοιβών και δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα που καθυστερούσε την αποζημίωση των εφημεριών των γιατρών και λοιπού επιστημονικού προσωπικού από το 2014. «Με την τεκμηριωμένη παρέμβασή μας, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στο αίτημα των εργαζομένων στο ΓΝ Ρόδου για την καταβολή των αποζημιώσεων για τις εφημερίες των ετών 2014-16. Θέλω να επισημάνω, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τη δική μας κοινοβουλευτική στήριξη, αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τους εργαζόμενους στην Υγεία, καλύπτοντας με συνέπεια και σταθερά βήματα τα «ελλείμματα» της πολιτείας που βρήκε ως «προίκα» από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η καταβολή των εφημεριών αποδεικνύει έμπρακτα την αναγνώριση του μεγάλου κοινωνικού έργου των γιατρών και του λοιπού επιστημονικού προσωπικού που γίνεται στα μεγάλα νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας, όπως είναι το ΓΝ Ρόδου», είπε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σ/Ν μετά την ψήφιση των άρθρων στο άρθρο 61 περιλαμβάνει και το νοσοκομείο Ρόδου

Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

Τροπολογία για το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου

Επιτέλους φαίνεται ότι δρομολογείται προς την σωστή κατεύθυνση ένα πάγιο αίτημα ιατρών και εργαζομένων του νοσοκομείου μας για την αποπληρωμή εφημεριών, υπερωριών και νυχτερινών παλαιότερων ετών, με τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής Γάκης Δημήτρης και έγινε αποδεκτή πριν λίγο από τον Υπουργό .
Συναδελφικά
Κινούς Βασίλης 

Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

Αθήνα 1 Αυγούστου 2017
Α.Π:8147


ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Γ ΟΕΝΓΕ
Με τροπολογία του Υπ. Υγείας που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», παρατείνεται η θητεία των επικουρικών γιατρών έως τις 31/12/2018.
Η παράταση αφορά στους επικουρικούς γιατρούς των οποίων η θητεία λήγει στις 30/9/17.
Ζητάμε να συμπεριληφθούν στην τροπολογία το σύνολο των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών και όχι μόνο όσων λήγει η θητεία στις 30/9/17.
Υπενθυμίζουμε ότι με προηγούμενη ρύθμιση η θητεία υπηρετούντων επικουρικών γιατρών η οποία έληγε  έως τις 30/9/16, είχε παραταθεί έως τις 30/9/17.

Απαιτούμε – διεκδικούμε:
-Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός.
-Να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις διαιώνισης της ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας.
-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής  
 απασχόλησης.Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

Αθήνα 1 Αυγούστου 2017
Α.Π:8142ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Γ ΟΕΝΓΕ
Η Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ καταγγέλει απερίφραστα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εκδικητική απόλυση συναδέλφου ειδικευόμενου της Χειρουργικής στο νοσοκομείο της Νάουσας, επειδή αρνήθηκε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή ασθενούς, ο οποίος νοσηλευόταν στη Χειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Νάουσας  και δε συμφώνησε, με την παράνομη κατά την ισχύουσα νομοθεσία εντολή του Διοικητή του Γ.Ν. Ημαθίας, να συνοδεύσει τον ασθενή όταν κρίθηκε ότι έπρεπε να διακομισθεί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για περαιτέρω αντιμετώπιση λόγω εμφάνισης επιπλοκών.
Ο συνάδελφος ενήργησε σύμφωνα με τις οδηγίες του Επιμελητή του, όπως άλλωστε προβλέπεται, και  με γνώμονα την προστασία του ασθενούς, έπραξε το αυτονόητο, αφού δεν είχε εξασφαλιστεί για τη διακομιδή  η αναγκαία υποστήριξη με γιατρό ανάλογης ειδικότητας και εμπειρίας προς το είδος και τη βαρύτητα της πάθησης του περιστατικού.
Ο  συνάδελφος απολύθηκε γιατί «δε συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις».
Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της απόλυσης και όχι ότι: «επέδειξε απρεπή και ανάρμοστη συμπεριφορά και αδικαιολόγητη άρνηση προσέλευσης για ιατρική εξέταση» όπως ισχυρίζεται η Διοίκηση του Νοσοκομείου.
Η εξέλιξη αυτή φέρνει στη επιφάνεια τις επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονται οι διακομιδές των ασθενών, τις τραγικές ελλείψεις στις υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής, αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος, που υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή. Καθημερινά διακομίζονται ασθενείς από γιατρούς χωρίς επαρκή ή με καθόλου εμπειρία στην υποστήριξη βαριά πασχόντων (π.χ. αγροτικοί γιατροί).
Ασθενείς και εργαζόμενοι στις μονάδες Υγείας πληρώνουν καθημερινά το τίμημα αυτής της πολιτικής, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία τους, αλλά  την ίδια τους τη ζωή.
Η ΟΕΝΓΕ εκφράζει τη συμπαράσταση της στο συνάδελφο.
Ζητάμε από το Υπ.Υγείας να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες της διακομιδής του ασθενούς. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση  των οξυμένων προβλημάτων που προκύπτουν στη διαδικασία των διακομιδών.
Απαιτούμε:
- Την άμεση ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου.
-Την πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ μέσα στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, την πλήρη στελέχωση του με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ειδικά εκπαιδευμένο για έκτακτα περιστατικά.